Åsas Jubileumsår!

Åsa firar flera jubileum i år!

Denna artikel publicerades i VT 26-11-10 av Rikard Nilsson;

2016 innehåller flera jubileum för konstnären och författaren Åsa Jägerhorn.

På fredag firar hon sin 75-årsdag. Det är samma datum som det är Mårten och eftersom Åsa har skånskt blod i sin ådror så har hon tidigare firat födelsedagen genom att bjuda på en gåsamiddag med alla tillbehör där svartsoppa ingår och allt avslutas med en skånsk äppelkaka.

– De senaste åren har jag inte bjudit på en gåsamiddag. I år kommer jag gå på restaurang och sedan har jag blivit bjuden av mina barn till Stockholm för att se Phantom of the opera med Peter Jöback, säger Åsa Jägerhorn.

Ytterligare fyra jubileum har Åsa under 2016.

Det är 50 år sedan som hon debuterade på Höstsalongen i Gamleby i samband med deras 10-årsjubileum.

VT:s reporter Arne Lindström skrev följande om Åsa: En trevlig nyhet är Åsa Frosteruds kollektion av keramik och batik, man får hoppas att hon införlivas för gott  med gruppen. Det är en keramik som utmärker sig för teknisk fullgånghet och en personlig stil inom den traditionella ramen. Konstnärinnan visar också målningar i batik, en med ett ovanligt realistisk motiv, vita trålare som arbetar sig fram i ett grönt hav mot blå himmel och blåa skär.

Det är 30 år sedan Åsa debuterade som författare.

Första boken hon skrev var Speckes ungar och den handlar om hennes uppväxt Odensviholm gård. Hon skrev en bok som gestaltade ett år på Odensviholm och det var ett bus för varje månad.

Det är 20 år sedan som Åsa flyttade till nuvarande adressen Strömsgatan 34. Tidigare har Åsa bott på Båtsmansgatan 4 och sedan på Strömsgatan 7.

Huset på Strömsgatan är byggt 1860. Huset hade ägts av tre generationer Wimmerström innan det köptes av en bankdirektör på 1970-talet.

Från början fanns det en speceriaffär på bottenvåningen där Åsa ha sitt galleri i dag. Den översta våningen var en ren vindsvåning. Bankdirektören renoverade huset helt och hållet. Därmed försvann dörren in till den tidigare speceriaffären.

När Åsa köpte huset så ville hon använda den tidigare affärsytan till sitt galleri och därmed återställa det till ursprungligt skick. Det blev återigen en dörr in till gallerian.

Huset är uppdelat i tre våningar.

På nedre botten har Åsa galleri och ateljé. På andra våningen finns köket, matsal och samt ett arbetsrum. På översta våningen finns sovrum samt teverum med plats för barnbarnen när de hälsar på.

– Jag brukar säga att jag är konstnär när jag är på nedre våningen och jag är författare på andra våningen samt att jag är privatpersonen på översta våningen.

Åsa har ytterligare ett jubileum och det är att är tio år sedan hon gick i pension efter att ha jobbat som bildlärare först på Åbyskolan i Gamleby och sedan på Ellen Keyskolan i Västervik.

Åsa är fortfarande aktiv som konstnär.

Många av hennes målningar har motiv från Gamla Öster i Västervik. De senaste målningarna har motiv från trakterna runt Edsbruk vid den Gamla kvarnen.

– Just nu är det fullt upp med att måla julkort med vintermotiv, konstaterar Åsa Jägerhorn.

 

Mvh

Rikard Nilsson

 

 asa75ar.pdf