Gottfrid Kallstenius - i tusen tallars skugga

Beskrivning:kallstenius.jpg

Författaren Åsa Frosterud Jägerhorn har arbetat i många år med boken om konstnären Gottfrid Kallstenius (1861-1943).

 Hon har vandrat i konstnärens fotspår, från den lilla staden Västervik till Konstakademien och vidare ut i världen.

I boken presenteras många av Kallstenius arbeten, men också hans gärning som undervisande lärare och professor vid Konstakademien. Kallstenius var en mångsidig person som, förutom landskapsmåleri, hade många offentliga uppdrag. Exempelvis monumentalmålningen för Dramatens marmorfoajé, mosaikarbeten för Konstnärernas Hus och altartavlor för flera kyrkor, till exempel för S:t Petri kyrka i hemstaden Västervik.

Gottfrid Kallstenius musicerade, skrev dikter och skrev böcker med tankar om konstens betydelse. Han utprovade de oljefärger som kom att kallas Beckers Normalfärger - som de flesta av 1900-talets målande konstnären använde sig av.

Boken ger ny och spännande information om Gottfrid Kallstenius och sätter honom i relation till hans omgivning och samtid. En samtid där Kallstenius brevväxlade och samarbetade med konstnärer som Carl Larsson, Bruno Liljefors och Isaac Grünewald. Boken är frikostigt illustrerad med både välkända - och relativt okända - målningar från ett långt konstnärsliv. Med sin bok lyfter författaren fram konstnären Gottfrid Kallstenius, ur skuggorna från de många tallar han en gång målade, ut i ljuset.

Författare: Åsa Frosterud Jägerhorn
Förlag: Tjustgalleriets Förlag
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska Utgiven: 201011
Antal sidor: 190
ISBN10: 9197342645
ISBN13: 9789197342643